Ingeniozitate si inovatie prin experimente
Elevii de gimnaziu au fost provocați la cunoaștere prin experimente. Ei au descoperit ce se întâmplă în spatele unei erupții vulcanice, dar și cum pot improviza un stingător de incendii chiar la ei acasă.
UN VULCAN LA TINE ÎN SUFRAGERIE
Puțin bicarbonat, niște oțet și un strop de colorant alimentar roșu- acestea sunt ingredientele din cămară pe care elevii de gimnaziu le-au folosit pentru a vedea cum funcționează un vulcan.
Concret, într-o sticlă au fost puse pe rând bicarbonat alimentar, colorant și oțet, iar reacția a fost similară erupției vulcanului, cu lava împinsă în afara conului vulcanului.
Elevii au aflat astfel că prin amestecul oțetului cu bicarbonatul se formează bule de dioxid de carbon care împing afară lava falsă.
UN STINGĂTOR DE INCENDII...LA ÎNDEMÂNĂ
Același amestec de la vulcan, bicarbonat alimentar și oțet, dar și o lumămânare care se stinge pe măsură ce dioxidul de carbon ajunge la nivelul flăcării.
Așadar, dioxidul de carbon inhibă arderea, în vreme ce oxigenul o întreține. De aceea, NU este recomandat să deschidem fereastra în caz de incendiu.
Atelierul de ingeniozitate și inovație prin experimente s-a încheiat după ce elevii au răspuns unui chestionar.
Image
Pentru informații detaliate despre celelate programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați www.fonduri-ue.ro

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.

© 2021 Sieuinvat.ro - toate drepturile rezervate