În perioada 26-31 august, în localitatea Slănic Moldova, județul Bacău, s-a desfășurat tabăra organizată în cadrul proiectului Învățământ de calitate pentru viitorul copiilor noștri în județul Dolj. Unul din atelierele care s-au desfășurat în tabără cu elevii din grupul țintă a fost cel intitulat „Ingeniozitate și inovație prin experimente“. Experimentele desfășurate au fost concepute astfel încât să implice o participare activă a elevilor și au încercat să le trezească copiilor interesul, curio­zitatea, inventivitatea și ingeniozitatea.
Atelierul s-a desfășurat pe parcursul a două ședințe, una vizând experimente din domeniul chimie, iar cealaltă experimente din domeniul fizicii. În prima parte a taberei s-au desfășurat experimentele din domeniul fizicii:

-  UN FASCICUL DE LUMINĂ – experimentul are la bază fenomenul de reflexie a luminii. S-a explicat elevilor că după ce a lovit un corp netransparent lucios și șlefuit, un fascicul de lumină ricoșează pe suprafața sa și este deviat într-o altă direcție: acesta este fenomenul reflexiei.
- MAGIA CARE NAȘTE UN CURCUBEU a început cu vizionarea unui film în care copiii au văzut cum se formează un curcubeu (https://www.youtube.com/watch?v=nCPPLhPTAIk). Elevii au primit explicații despre faptul că lumina este formată din șapte benzi de lumină colorate și vizibile, care se unesc ca să pară albă. Când razele de lumină albă trec prin apă limpede, nu numai că își schimbă direcția, ci se și separă în șapte culori vizibile ale curcubeului. În natură, se formează un curcubeu atunci când razele de lumină solară albă trec prin picături de apă limpede și suspendate in aer. Experimentul este un exemplu de refracție a luminii în șapte culori vizibile. Cele șapte culori vizibile ale unui curcubeu apar într-o ordine fixă: roșu, oranj, galben, verde, albastru, indigo, violet.
- CÂND APA DUBLEAZĂ OBIECTELE – experimentul se bazează pe faptul că razele de lumină, când traversează medii cu temperaturi și suprafețe diferite, pot să-și schimbe direcția, dând naștere unor fenomene foarte amuzante și curioase. Copiilor li s-a explicat că aceste schimbări se produc din cauza fenomenul de refracție a luminii.
- BALONUL DIFUZOR – experimentul a avut la bază fenomenul de amplificare a sunetului. Cu cât aerul este mai dens, cu atât mai tare se va auzi sunetul pe care îl poartă. În final elevilor li s-a explicat că vorbind, coardele vocale vibrează; vibrațiile se transmit în aerul din pahar, care le concentrează, deoarece funcționează ca o cutie de rezonanță. Firul conduce vibrațiile spre celălalt capăt, unde al doilea pahar le receptează și le amplifică.
Image
Pentru informații detaliate despre celelate programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați www.fonduri-ue.ro

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.

© 2021 Sieuinvat.ro - toate drepturile rezervate