Ledership pentru un învățământ de calitate

300 de profesori și manageri școlari din județul Dolj vor participa în perioada 26 august – 1 septembrie la o conferință ce va avea loc la Slănic Moldova, județul Bacău. Evenimentul este organizat în cadrul proiectului Învățământ de calitate pentru viitorul copiilor noștri în județul Dolj, contract

POCU/74/6/18/104980, organizat de Institutul pentru Dezvoltarea Evaluării în Educație (IDEE) în parteneriat cu Inspectoratul Județean Dolj (ISJ).
Participanții la conferință fac parte din grupul țintă al proiectului, din 11 unități școlare ce funcționează în localitățile Argetoaia, Botoșești-Paia, Braloștița, Cetate, Craiova, Ghindeni, Grecești și Teasc. Împărțiți în două serii, aceștia vor participa la workshop-uri interactive, precum: Creativitate în predare, Motivarea elevilor, Comunicarea și gestionarea conflictelor, Decision Making, Leadership etc.
În cadrul workshop-ului de Leadership, se va dezbate noțiunea de empatie, rolul acesteia în educației și modul în care aceasta poate fi aplicată cu succes la școală. La Decision Making, se vor identifica problemele reale cu care se confruntă profesorii în școală, maniera eficientă de soluționare și de abordare a acestora, iar, în final, aplicarea celor mai bune decizii orientate spre rezultate concrete. La Comunicarea și gestionarea conflictelor se vor stabili cauzele care generează conflictele, se vor identifica barierele în comunicare și nevoia de a dezvolta anumite abilități necesare într-o comunicare eficientă și în rezolvarea disputelor.
În cadrul workshop-urilor de Creativitate în predare și Motivarea elevilor, accentul se va pune pe nevoia colaborări directe dintre profesor și elev în contextul învățământului de astăzi, când se impune o schimbare de mentalitate și o abordare nouă. De ce? Pentru că rolul cadrului didactic este mult mai complex acum decât în trecut. Prezența cadrului didactic la clasă necesită o abordare interactivă și creativă în procesul instruirii, care să stimuleze elevul în obținerea unor rezultate optime și, în același timp, să-i dezvolte acestuia anumite abilități, cunoștințe și deprinderi. Pe de o parte, profesorul trebuie să creeze un climat favorabil la clasă printr-o atmosferă prietenoasă, pozitivă, de înțelegere, de responsabilitatere și, totodată, de exigență. Pe de altă parte, profesorul trebuie să construiască o colaborare eficientă cu elevul, să-i stimuleze efortul, tentința acestuia de a fi original, inventiv și creativ.


Experiență de neuitat pentru elevi

În paralel cu workshop-urile profesorilor, 100 de elevi, din clasele IV-IX din cele 11 unități de învățământ care formează grupul țintă al proiectului Învățământ de calitate pentru viitorul copiilor noștri în județul Dolj, vor participa în perioada 26 august – 2 septembrie, la o tabără organizată în stațiunea Slănic Moldova (județul Bacău). Participanții au fost atent selectați pe baza rezultatelor obținute la Evaluarea finală din iunie, suținută la limba și literatura română și la matematică. Toți participă pentru prima dată la o tabără școlară. Ei vor beneficia de cazare cu pensiune completă, dar și de un program variat de activități educativ-instructive menite să le testeze cunoștințele și să le dezvolte personalitatea prin îndemânare și abilități.
La Atelierul de pictură neconvențională, elevii vor învăța atât tehnici noi de pictură, dar și să recunoască anumite specii de arbori și de plante din flora de deal și de munte a României. O altă activitate - Vara aceasta alege să fii CON! le va testa copiilor îndemânarea, creativitatea, simțul artistic și atenția distributivă. Iar cum în natură are loc o mulțime de fenomene fizice și chimice, copiii vor descoperi atelierul Ingeniozitate și inovație prin experimente, legi fundamentale ale fizicii, legi care le-au învățat sau le vor învăța. În schimb, la workshop-ul Eu, Tu...Cele mai noi cărți –copii din Biblioteca vie, participanții vor fi motivați să citească, să comunice ușor, să lucreze în final, să-și manifeste imaginația. La Public speaking, vor deprinde arta de a vorbi frumos în fața publicului, vor învăța cum să își organizeze și să își expună discursul, cum să obțină un feedback pozitiv. Se vor binedispune, sincronizându-și mișcările și pașii la Dans latino. Și, nu în ultimul rând, copiii vor participa și la activități de consiliere destinate dezvoltării personale.

 

 

Pentru informații detaliate despre celelate programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați www.fonduri-ue.ro

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.

© 2021 Sieuinvat.ro - toate drepturile rezervate